Copyright © Alle rechten voorbehouden. Site admin: Yuri Volkerts. Gebruiksvoorwaarden | Privacy regeling
Home Voor wie? Even voorstellen De Praktijk Consult Contact Overig


Klik hier voor meer informatie over plagiocephalometrie.

Sinds het advies om jonge baby's (i.v.m. de veiligheid) op de rug te laten slapen, is het aantal baby's met een afplatting van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. Jonge baby’s kunnen het hoofdje nog niet in het midden houden en zullen dus naar één kant gaan liggen met het hoofdje. Als de baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant houdt kan er een voorkeurshouding ontstaan. Hierdoor kan er weer een afplatting van de schedel ontstaan (plagiocephalie). Als de voorkeurshouding niet te doorbreken is en adviezen niet helpen, is kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol. Een mogelijkheid om de ernst van de afplatting te meten is de plagiocephalometrie. Neem gerust contact met ons op over wat wij voor uw baby kunnen betekenen.

Plagiocephalometrie
Wij doen plagiocephalometrie.
Plagiocephalometrie (PCM) is een recent ontwikkelde, betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocephalie (scheve afplatting) en brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd. PCM kan gebruikt worden voor discriminatief (de mate van afwijking van normaal) en longitudinaal (ontwikkeling in de tijd) onderzoek.

Met PCM wordt met behulp van een bandje thermoplast een nauwkeurige afdruk gemaakt van de grootste, transversale omtrek van het hoofd. Op dit bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. De aldus verkregen PCM-ring wordt gekopieerd op papier, waarna precieze metingen kunnen worden gedaan.