VOORKEURSHOUDING EN AFPLATTING SCHEDEL
Sinds het advies om jonge baby's op de rug te laten slapen, is het aantal baby's met een afplatting aan de achterzijde van de schedel de laatste jaren aanzienlijk toegenomen (brachycephalie). Een andere vorm van afplatting ontstaat door een voorkeurshouding aan één zijde (plagiocephalie). Jonge baby’s kunnen het hoofdje nog niet in het midden houden en zullen dus naar één kant gaan liggen. Als de houding van de baby niet voldoende wordt gevarieerd en de baby het hoofdje steeds naar dezelfde kant draait, is er een voorkeurshouding ontstaan. Als de voorkeurshouding niet snel te doorbreken is en adviezen niet helpen, is kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol. Om de ernst van de afplatting te meten doe ik plagiocephalometrie.

PLAGIOCEPHALOMETRIE
Plagiocephalometrie (PCM) is een recent ontwikkelde, betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocephalie en brachycephalie in maat en getal worden vastgelegd. PCM kan worden gebruikt om de mate van de afwijking vast te stellen en de ontwikkeling van de schedel in de tijd te onderzoeken.

PCM wordt gedaan met behulp van een zacht thermoplast bandje. Er wordt een nauwkeurige afdruk gemaakt van de grootste omtrek van het hoofdje.

Op dit bandje worden de loodrechte posities van de neus en de oren gemarkeerd. De PCM ring die ontstaat, wordt gekopieerd op papier waarna precieze metingen kunnen worden berekend.

Wil je weten wat ik hierin voor je baby kan betekenen? Neem gerust contact met mij op.

Kinderfysiotherapie Santpoort | Crocusstraat 1D, 2071 NW SantpoortNoord  |  Tel. 06 230 685 03 | esther@kinderfysiosantpoort.nl

Copyright © 2018 Alle rechten voorbehouden. Ontwerp en realisatie: Creative Formula | Privacy regeling | heeft u een klacht?